Mobilanpassa hemsidan

Vilka användare besöker mobilanpassade hemsidor?

I princip varje enskild individ som idag äger en smartphone har någon gång, eller kommer någon gång att mobilsurfa, för att inte tala om de miljontals användare som dagligen spenderar flera timmar på enbart mobilsurf. Att inte ha en mobilpassad hemsida är detsamma som att gå miste om enorma mängder trafik till din hemsida – och det vill vi absolut inte. Unga som äldre, och framförallt den yngre generationen, är aktiva konsumenter av mobilsurf, vilket ger dig ett ypperligt tillfälle att nå ut till en större grupp användare än tidigare. Dessutom så ger en mobilanpassad hemsida ett sken av modernitet och går hand i hand med användandet av appar.

Ett exempel på en bra mobilanpassad hemsida är Nissebrev.nu

Vad bör finnas på din mobilanpassade hemsida?

Ha alltid i åtanke vad för information folk som besöker din hemsida vill ha åtkomst till. En mobilanpassad hemsida bör vara optimerad för mindre skärm och ha samma funktioner, men samtidigt bör den ha kvar allt det innehåll som dina besökare är ute efter. Mobilanpassade versioner bör just därför inte vara begränsade gällande innehåll, utan erbjuda detsamma som den datorbaserade versionen av hemsida redan gör. Mobilanpassade hemsidor erbjuder däremot oftast smidigare surfande genom att på sätt och vis vara en mini-version av din hemsida med specialanpassade funktioner. Precis som på din dator så har den mobilanpassade hemsidan oftast knappar som enkelt kan användas för navigation till och från hemsidan. Av bekvämlighetsskäl och för att skapa en så användarvänlig hemsida som möjligt så brukar längre menyer i stilmallen anpassas och göras om till exempelvis scroll-menyer eller drop-menyer som enklare får plats på mobilskärmen och på så vis enklare kan användas. All grafisk design måste i samband med en mobilanpassning göras om eller konfigureras för mobilanvändning. Hur en användare upplever din hemsida beror även på vilken webbläsare som används. Detta är relevant för dator såväl som mobil. Man gör alltid bäst i att anpassa sin hemsida efter de mest populära webbläsarna, så som Google Chrome, Safari och Mozilla Firefox. Efter det kan man enklare anpassa sin hemsida till även andra webbläsare som inte hanterar specifika koder på samma sätt. På så vis når både dator och mobilanvändare din hemsida dygnet runt, oavsett vilken webbläsare de använder eller vilken enhet de surfar på.

Mobilanpassning – Hur ska man gå till väga och vad bör man tänka på?

När du väl har bestämt dig för att mobilanpassa din hemsida så finns det en hel del faktorer som du bör ha i åtanke och samtidigt en hel del beslut som du kommer att behöva fatta. Det finns olika tillvägagångssätt vid mobilanpassning, precis som vid många andra tillfällen inom webbutveckling och webbdesign. En mobilanpassad hemsida kan vara en underdomän till din existerande hemsida som mobilanvändare kan skickas till när de besöker din sida. Detta går ut på att din mobilanpassade hemsida byggs upp i en helt ny, anpassad version, enbart för användare som besöker din hemsida via mobilen eller surfplattan. Det är på så vis väldigt enkelt att optimera din hemsida för mobiler eftersom den ligger på en separat underdomän och på så vis är mer självständig. Det andra alternativet/tillvägagångssättet vid en mobilanpassning är att använda sig av responsiv webbdesign. Detta innebär att din hemsida automatiskt anpassar sig för mobilen, såväl som andra enheter. Responsiv webbdesign går ut på att hemsidan anpassar sig efter upplösningen på den använda enheten, exempelvis så är mobila enheter mycket mindre och hemsidan anpassar sig då efter den mindre skärmen och syns i en mindre version än den på datorn. Din mobilanpassade hemsida kan med hjälp av responsiv webbdesign förflytta exempelvis menyer för att enklare passa in på den bredd som enheten tillåter. Fördelen med denna typ av mobilanpassning är att den enkelt stämmer överrens med alla sorters skärmar och upplösningar, till skillnad från specifika mobilanpassningar som begränsas till mobil och surfplatta, eller i vissa fall enbart mobil. Vill man inte, eller inte själv har möjlighet till att sätta sig in i hur man skapar en mobilanpassad eller responsiv hemsida så finns det idag många företag såväl som enskilda frilansare som erbjuder sådana tjänster. Om du väljer att anlita en webbdesigner eller en webbutvecklare vid skapandet av din hemsida så kan du redan då be om responsiv webbdesign – vilket kommer att gynna dina framtida besökare. Har du däremot redan nu en befintlig hemsida som behöver mobilanpassas så finns det även företag som specialiserat sig på detta. Kort och gott så skulle man kunna påstå att en mobilanpassad hemsida är ett måste för att följa med i den tekniska utvecklingen och för att hålla sin hemsida uppdaterad och användarvänlig. En mobilanpassad hemsida kommer att gynna såväl dig som dina besökare eftersom du kommer att få ökad trafik och en större räckvidd, medan dina besökare enkelt kommer att kunna surfa runt på din hemsida när de vill och hur de vill – utan att behöva tänka på vilken enhet de använder.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *